Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs hastalığı (COVID-19) hastalığının belirtileri arasında yer alan ateş, son dönemlerde ateş ölçerlerin değerini daha da arttırdı diyebiliriz. Önceden yeni bebek sahibi olan ebeveynlerin daha çok kullandığı ve sahip olduğu ateş ölçerler artık hemen hemen herkesin evinde olması gereken medikal bir cihaz konumuna geldi. Peki, ateş ölçer tam olarak nasıl çalışır, nelere dikkat etmeniz gerekiyor ve son teknolojiler neler? Tüm sorularınızın cevapları yazımızda sizlerle…

Ateş ölçer, her evde bulunması gereken ve her sağlık kuruluşunda bulunan, sağlık açısından oldukça önemli bir cihazdır. Kullanım şekilleri ve alanları farklı olsa bile her cihazın amacı ani vücut ısısı değişimini tespit etmek ve olası hastalıkların önüne geçmekte yardımcı olmaktır. Tıbbı termometre olarak kullanılan ilk ateş ölçer benzeri alet Galilei tarafından 1500’lü yılların sonlarına doğru icat edilen ve “su termoskopu” olarak adlandırılan cihazdır.  Sonrasında ise 1625 yılında ise İtalyan bir hekim o günün termometresi üzerinde milimetrik derecelendirme yaparak hastaların vücut sıcaklığının hassas bir şekilde ölçebilmiştir. Günümüzde ise farklı teknolojilerle farklı ölçün teknikleri yapabilen son derece hassas ateş ölçerler mevcuttur. Şimdi gelin biraz daha yakından bakalım..
Ateş ölçerlerin günümüzde kullanılan üç ana çeşidi vardır. Bunlar; cıvalı, alkollü ve dijital ateş ölçerler. Yakın bir tarihe kadar dijital ürünler az üretildiği ve yüksek ücretli olduğu için cıvalı ateş ölçerler çok daha revaçtaydı. Fakat teknolojinin gelişmesi ve dijital ürünlerin yaygınlaşıp daha uygun miktarlara satılması dijital ateş ölçerleri daha çok tercih edilir hale getirdi.Cıvalı cam termometreler hijyen nedeni ile artık sağlık kuruluşlarında tercih edilmeseler de hala bazı evlerde kullanılmaktadırlar.

  • Dijital ürünlerin tercih edilmesindeki en büyük etken hızlı sonuç vermesi ve içinde herhangi bir toksik madde içermemesi. Temassız olarak ölçüm yapan modeller de olduğundan hijyenik olarak oldukça kullanışlı olmaları tercih sebebi.
  • Dijital ateş ölçerlerin de kendi içinde farklı çeşitleri mevcut. En çok bilinen kızılötesi ışında yani temassız ölçüm yapabilen cihazlar. Bu ateş ölçerler alın, kol gibi düz olan cilt yüzeylerinde ölçüm yapabiliyor. Ayrıca bebekler için özel olarak üretilmiş emzik şeklinde olan ateş ölçerler de mevcut.
  • Dijital ateş ölçerler üzerilerinde bulunan ekran sayesinde ölçüm sonuçlarını gösteriyor. Hafızası olan bazı cihazlarda kablolu veya kablosuz bağlantı ile bu sonuçları bilgisayarınıza kaydedebiliyorsunuz.
  • Bazı özel yazılımlı ateş ölçerler kaydettiği ölçüm sonuçlarını bilgisayar raporu şeklinde sunarak çıktı almanızı bile sağlayabiliyor ve farklı bir özellik olarak ise hafıza göstergesi ısı değişimlerini belli aralıklarla izleme imkanı sunuyor.